Στην Ελλάδα, το ρύζι είναι στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας με τις σημαντικότερες καλλιέργειες και γι’ αυτό, πραγματοποιείται προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό και στις αγορές του εξωτερικού.
Η σπορά του ρυζιού ξεκινά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η συγκομιδή αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Νοεμβρίου. Ο νομός Θεσσαλονίκης και οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρυζιού στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι νομοί Σερρών, Καβάλας, Έβρου, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας και μικρές ποσότητες παράγονται στους νομούς Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και Άρτας. Βασιζόμενοι σε μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε. εξασφαλίζει την πρώτη ύλη στις ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται.
Μετά τη συγκομιδή του, το ρύζι μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις και ακολουθεί η ξήρανση. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται από εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας μας αποτελεί κομβικό σημείο για τη μετέπειτα παραγωγική διαδικασία καθώς συμβάλλει στην προστασία και την προετοιμασία του αναποφλοίωτου ρυζιού για περαιτέρω επεξεργασία. Αφού ολοκληρωθεί η ξήρανση, το αναποφλοίωτο ρύζι αποθηκεύεται στα σιλό και ελέγχεται τακτικά, για τη διασφάλιση της ποιότητάς του.
Κατά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας στον ορυζόμυλο, το αναποφλοίωτο ρύζι αρχικά καθαρίζεται από διάφορα ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν στη πρώτη ύλη και απομακρύνεται ο φλοιός του (αποφλοίωση). Ακολουθεί το στάδιο της μύλευσης (λεύκανσης) που οι αποφλοιωμένοι κόκκοι τρίβονται μεταξύ τους. Έτσι αφαιρούνται τα πίτυρα και οι κόκκοι πλέον λευκαίνουν. Στη συνέχεια, το ρύζι διέρχεται από ειδικά κόσκινα και αφαιρούνται οι σπασμένοι κόκκοι. Τέλος διέρχεται από τον χρωματοδιαλογέα, για την διαλογή των κόκκων διαφορετικού χρώματος από του λευκού και στην συνέχεια συσκευάζεται είτε σε σακιά είτε σε μεγασάκους. Ο σύγχρονος εξοπλισμός μας και η συνεχής εξέλιξή μας σε νέα πρότυπα και διαδικασίες εγγυώνται την ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων μας.
Το ρύζι μετά την επεξεργασία στον ορυζόμυλο, μεταφέρεται στους θαλάμους της οικολογικής απεντόμωσης. Μέσω της Μεθόδου Ελεγχόμενης Ατμόσφαιρας EcO2 δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες (απουσία οξυγόνου και αυξημένη θερμοκρασία) που επιφέρουν τον θάνατο των εντόμων σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτό συμβάλλει η χρήση εξελιγμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, χωρίς να παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται απομακρυσμένα από την Ολλανδία όπου εδρεύει η εταιρία που εγκαθιστά το σχετικό εξοπλισμό.
Μετά τη διαδικασία της απεντόμωσης, το ρύζι αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο μέχρι τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί για τη συσκευασία/τυποποίηση των τελικών προϊόντων.
Οι επιλογές συσκευασίας καλύπτουν κάθε ανάγκη, είτε σε χύδην μορφή όπως big bag και σακιά, είτε σε διάφορες συσκευασίες, διαφόρων μεγεθών, όπως Pillow bag, Block Bottom και Stand-up pouch with zip, από 500gr έως 5Kg.
Κάθε παραγγελία προσαρμόζεται στις εξειδικευμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές που μας υποδεικνύουν οι πελάτες. Διαθέτουμε πέντε διαφορετικούς τύπους μηχανών συσκευασίας, οι οποίες μας επιτρέπουν να καλύπτουμε κάθε απαίτηση και προτίμηση των πελατών μας, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και απόλυτη συνέπεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Οι αποθηκευτικοί μας χώροι λειτουργούν με σύγχρονα συστήματα διαχείρισης, διασφαλίζοντας την ομαλή και αποδοτική διαχείριση του τελικού προϊόντος. Υποστηρίζονται από ένα προηγμένο λογισμικό διαχείρισης logistics, που μας επιτρέπει να ελέγχουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την αποθήκευση έως τη διανομή. Οι εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν δύο είδη αποθήκευσης: αποθήκες για έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα με δυνατότητα αποθήκευσης 1.400 παλετών και αποθήκες για την αποθήκευση bulk προϊόντος. Η μεγάλη χωρητικότητα των αποθηκευτικών μας εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την άριστη οργάνωση και διαχείριση, μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις παραγγελίες των πελατών μας με συνέπεια και ταχύτητα, εξασφαλίζοντας παράδοση όλο το χρόνο με ευελιξία και ακρίβεια.
Με στόχο τη διάθεση ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές, η εταιρία μας εφαρμόζει αυστηρές προδιαγραφές και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO22000 & IFS Food.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας, διενεργεί σχολαστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής από τις πρώτες ύλες έως και το τελικό προϊόν.
info@arnaoutelis.gr
+30 22310 22414
Στυλίδος 55, ΤΚ 351 00 Λαμία